Kronološki pregled

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je manifestacija koju od 1995. godine organiziraju Knjižnice grada Zagreba, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Svake godine Mjesec hrvatske knjige posvećen je nekoj temi, koju prati i novo vizualno rješenje. Programski i organizacijski odbor javnosti predstavlja i moto manifestacije, a vizualno rješenje aplicira se na tiskane materijale (plakati, bookmarkeri, pozivnice) te na mrežne stranice i platnene vrećice. 

Svečano otvaranje manifestacije Mjeseca hrvatske knjige također se svake godine odvija u nekom drugom hrvatskom gradu - što je uglavnom povezano uz otvaranje novih ili preuređenih knjižničnih prostora.


O važnosti manifestacije svjedoče i statistički podaci, koji predstavljaju i svojevrsni trag u vremenu svih uključenih institucija. Prve godine manifestacije (1995.) sudjelovale su 102 knjižnice s petstotinjak programa. Taj je broj s vremenom rastao te je tako 2019. godine u manifestaciji sudjelovalo oko 250 knjižnica i ustanova s više od 2200 programa, vezanih uz temu manifestacije. Ponajviše su to narodne knjižnice, ali se sve više uključuju i školske, a svake godine sudjeluje i određeni broj drugih kulturnih institucija. Cilj je mnogobrojnih programa istaknuti iznimnu važnost knjige, ali i knjižnica kao mjesta javnog i slobodnog pristupa koja se sve više približavaju građanima. 

Kronološki pregled: