O manifestaciji

Postoji mlađak, prva četvrt Mjeseca, postoji uštap ili puni Mjesec, a postoji i Mjesec hrvatske knjige. Prema dosadašnjim vodećim hipotezama pretpostavlja se da je Mjesec star otprilike 4,5 milijarde godina. Međutim, pouzdano se zna da Mjesec hrvatske knjige nije toliko vremešan. Doduše, ima on svoju respektabilnu povijest i svoje mijene, ali one se ipak broje u desetljećima…

A kako je sve počelo?

Godine 1995., u mjesecu svibnju, na molbu tadašnjeg Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Knjižnice grada Zagreba preuzimaju od Nacionalne i sveučilišne biblioteke organizaciju Mjeseca hrvatske knjige kao nacionalne manifestacije. Vodi ga Programski odbor sastavljen od predstavnika knjižnica, institucija, nadležnih ministarstava, nakladnika, medija, društava, a realizira Organizacijski odbor u koji su uključeni djelatnici Knjižnica grada Zagreba.

I tako već godinama – Mjesec hrvatske knjige, pojavljujući se i za punog Mjeseca, traje punih mjesec dana. Iako se iz knjižnica stalno čuje glas za poticanje čitanja, od 15. listopada do 15. studenog njegovi slogani i njegovi programi podižu te decibele na najjače, zazivajući sa svih strana i iz svih dijelova naše zemlje jednu od najljepših svetkovina na svijetu – čitanje.

Manifestacija se sastoji od središnjih programa koji se održavaju na razini cijele zemlje (program svečanog otvorenja i zatvaranja manifestacije, Nacionalni kviz za poticanje čitanja, obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica, Čitateljski maraton i dr.) te programa koji se organiziraju lokalno, a u njima sudjeluju različite ustanove, prije svega knjižnice sa suradnicima i partnerima.

Knjižnice su mjesta gdje je svaki trenutak posvećen knjizi i čitanju, ali u Mjesecu hrvatske knjige one uključuju svoj mlazni pogon kako bi čitateljima pokazale da je s knjigom moguće putovati daleko i visoko, čak do Mjeseca. Pa i dalje…

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.