Dan hrvatskih knjižnica

Dan hrvatskih knjižnica ustanovilo je Hrvatsko knjižničarsko društvo 2010. godine, a održava se svake godine 11. studenoga u spomen na obilježavanje datuma donošenja prvog hrvatskog zakona o knjižnicama.

Prigodom obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, Hrvatsko knjižničarsko društvo dodjeljuje priznanje „Knjižnica godine“ najboljoj knjižnici za ostvarene iznimne rezultate u području kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama. Ove godine Hrvatsko knjižničarsko društvo obilježava 10 godina održavanja Dana hrvatskih knjižnica, a središnja svečanost Dana hrvatskih knjižnica i dodjela priznanja "Knjižnica godine" održala se u virtualnom okruženju 11. studenoga 2020. izravnim prijenosom iz knjižnice kojoj je dodijeljeno posebno priznanje - Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Svi zainteresirani svečani događaj mogu pogledati na Facebook stranici HKD-a.
 

U nastavku programa središnje svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica Hrvatsko knjižničarsko društvo organiziralo je webinar Značaj i uloga knjižnica: prigodom 10 godina obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica.

U okviru obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, a radi poticanja svijesti u javnosti o značaju i ulozi knjižnica za perspektivni razvoj zajednica i društva u cjelini, Hrvatsko knjižničarsko društvo organizira i digitalnu kampanju pod nazivom Lista(j) priče! Kad se priče razlistaju, knjižnice blistaju!