8. državno Natjecanje u čitanju naglas

Nakon trogodišnje pauze izazvane epidemijom COVID-19 virusa ponovno se organizira druženje u Sisku na državnom Natjecanju u čitanju naglas! 

8. državno Natjecanje u čitanju naglas održat će se 9. i 10. studenog 2023. godine

Djeca će se natjecati u dvije kategorije: mlađa (3., 4. i 5. razredi) i starija (6., 7. i  8. razredi).

Na državnoj razini natjecanja sudjeluju pobjednici županijskih natjecanja, odnosno po jedan predstavnik za svaku kategoriju iz svake županije. Natjecatelji predstavljaju knjigu po vlastitom izboru. U obzir dolaze isključivo prozna djela hrvatske i strane književnosti na hrvatskom jeziku, primjerena uzrastu natjecatelja. Za nastup svaki natjecatelj ima 5 minuta. U prve 2 minute potrebno je usmeno obrazložiti svoj odabir, a ostale 3 predviđene su za izražajno čitanje. U nastupu će se ocjenjivati kreativnost uvodnog dijela, jasnoća i razgovjetnost čitanja, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam.

Do tada, Narodna knjižnica i čitaonica "Vlado Gotovac" u Sisku, koja je organizator Natjecanja u čitanju naglas, poziva sve knjižničare da u svojim školama, općinama i županijama organiziraju lokalna natjecanja.

Cilj je Natjecanja u čitanju naglas popularizacija čitanja, razvijanje ljubavi prema knjizi, unaprjeđenje čitalačkih sposobnosti učenika, poticanje usmenog izražavanja i naglašavanje čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja. 

Sve informacije o natjecanju mogu se pronaći na Facebooku.